قبل از این که سراغ پاسخ به پرسش شما یعنی کنجد چیست؟ برویم، باید بگوییم ما پیشتر در وبلاگی از سری وبلاگ های آجیلنو در مورد خواص روغن کنجد و نحوه تهیه روغن کنجد صحبت کرده ایم که پیشنهاد می شود پس از مطالعه این مقاله سری به آنها نیز بزنید.
کنجد یکی از قدیمیترین مواد غذایی مورد مصرف بشر در کره زمین است. در واقع، گیاه کنجد قدیمیترین نوع از گیاهانی است که بهجای برگ یا میوه، برای دانه آن کشت میشده است. کنجد که در سرزمینهای شرقی، مدیترانهای و آفریقایی از اهمیت بالایی برخوردار است، از دیرباز برای طعم دادن به غذا یا جهت روغنگیری استفاده میشود. روغن کنجد حاوی چربیهای سالم و ضروری برای بدن بوده و پروتئین آن حاوی آمینواسیدهای مفید است
پیشنهاد می شود مطالعه کنید: روش تهیه روغن کنجد در چند مرحله ساده
کنجد چیست؟
دانه های کنجد ممکن است که کوچک باشند اما مزایای زیادی برای سلامتی دارند. دانه کنجد از گیاه کنجد گرفته شده است و یکی از قدیمی ترین گیاهان روغنی در جهان محسوب می شود. این گیاه دانهی بومی هند و آفریقاست است و قدیمیترین دانه روغنی جهان به حساب میآید. این دانه بیش از 3500 سال است که کشت می شود، بسیار مقاوم است و میتواند در انواع شرایط آب و هوایی رشد کند.
ارزش غذایی این ماده خوراکی بسیار مغوی:
این دانه سرشار از مواد معدنی ضروری مانند روی، مس، منیزیم و کلسیم است. علاوه بر این از ویتامین B، ویتامین E، آنتی اکسیدانها، فیبر و پروتئین تشکیل میشوند. همچنین، دانههای کنجد سرشار از پروتئین و پلیفنولهای چربیسوز هستند و اگر قصد کاهش وزن دارید، گنجاندن آنها در رژیم غذاییتان اقدامی مفید است.
ارزش غذایی 100 گرم دانه کنجد:
- فیبر: 16.8 گرم
- چربی: 43.3 گرم
- پروتئین: 18.3 گرم
- کربوهیدرات: 25 گرم
- کلسیم: 1450 میلیگرم
- آهن: 9.3 میلیگرم
- فسفر: 570 میلیگرم
- مس: 2.29 میلیگرم
- روی: 12.20 میلیگرم
مزایای کنجد؟
دانه کنجد حاوی ۵۰ تا ۶۰ درصد از چربیهایی است که حاوی مواد مفیدی مانند سِسامین و سِسامولین هستند. روغن کنجد سرشار از اسیدهای لینولئیک و اولئیک بوده و حاوی ترکیبات مختلف ویتامین E است. چند آمینواسید شاخص موجود در دانه کنجد عبارتاند از لایسین، تریپتوفان و متیونین. مجموعه این مواد ضروری و مفید در کنار انواع مواد مفید دیگر منجر به تشکیل خواص متعددی برای کنجد میشوند که در ادامه به معرفی مهمترین آنها میپردازیم:
مطالعه شود: خواص اعجاب انگیز روغن کنجد
کاهنده سطح کلسترول:
از لحاظ میزان استرول گیاهی بالاترین رتبه را به خود اختصاص میدهد. استرولهای گیاهی ترکیباتی هستند که ساختار مشابه کلسترول دارند و در رودهها باعث جذب کمتر کلسترول واقعی میشوند. مطابق پژوهشها، در میان تمام مغزها و دانهها، کنجد و جوانه گندم از بالاترین میزان استرول گیاهی برخوردار هستند.
جلوگیری از دیابت:
کنجد، دارای منیزیم و دیگر مواد مغذی است که با دیابت مبارزه می کنند. استفاده از روغن کنجد به عنوان تنها روغن خوراکی، در کاهش فشارخون و گلوکز پلاسما در افراد دیابتی حساس، مؤثر است.
کاهش فشار خون:
درمانی برای فشار خون، پژوهشها نشان دادهاند که مصرف این دانه در کاهش فشار خون سیستولی و دیاستولی مفید است. همچنین نشان داده شده است که مصرف طولانیمدت آن میتواند با کاهش آسیب ناشی از پروکسایش چربی و نیز افزایش میزان آنتیاکسیدان بدن، سلامت قلب را در افراد دچار بیماری قلبی افزایش دهد.
مکملی برای تقویت موی سر:
مقدار بالای روی، به تولید کلاژن کمک میکند و پوست را الاستیسیته میکند و به ترمیم بافت های آسیب دیده پوست کمک می کند. استفاده منظم از روغن این دانه می تواند خطر ابتلا به سرطان پوست را کاهش دهد.
تنظیم سطح ترشح هرمون ها:
پژوهشها نشان میدهند که کنجد با افزایش سطح آنتیاکسیدان، افزایش و تنظیم سطح هورمونهای جنسی و کمک به مدیریت سطح کلسترول در بدن میتواند برای بانوان مسن مفید باشد. همچنین با توجه به میزان بالای اسیدهای چرب اساسی، پروتئین و طیف وسیعی از ویتامینها و مواد معدنی مهم، کنجد میتواند نقش مفیدی در رژیم غذایی بانوان باردار ایفا نموده و مواد ضروری برای سلامت مادر و فرزند را تامین نماید.
تقویت سلامت قلب با کنجد:
روغن این دانه می تواند با جلوگیری از ضایعات آترواسکلروز، با ترکیبات آنتی اکسیدان و ضد التهابی، سلامت قلب را تقویت کند.
کنجد برای پیشگیری از سرطان:
دانه های کنجد حاوی ترکیبات ضد سرطان مانند اسید فیتیک، منیزیم و فیتواسترول هستند. دانه های کنجد بالاترین مقدار فیتواسترول را در بین تمام دانه ها و آجیل ها دارد.
این دانه شگفت انگیز هزاران مزایا و خواص دارد که به طور جداگانه نیاز به بحث و صحبت کردن دارد و اگر بخواهیم همه آنها را برای شما یکجا بازگو کنیم از صبر و حوصله شما خارج و مطالعه آن سخت می شود. اکنون به بررسی مصرف بیش از حد این دانه مغوی و معایب آن می پردازیم.
معایب مصرف بیش از حد کنجد؟
کنجد، سرشار از مواد معدنی مختلف است. این دانههای بیضیشکل با مزه آجیلی، در بسیاری از غذاها بهکارمیرود. اما آیا از مضرات کنجد چیزی می دانید؟ در ادامه با ما همراه باشید تا عوارض جانبی کنجد را برایتان بیان کنیم.
ابتلا به سرطان:
مصرف طولانی مدت و مداوم در مقادیر زیاد این گیاه خوراکی میتواند به روده بزرگ آسیببرساند. محققان دریافتند که خوردن ۱۵ نانوگرم کنجد در روز میتواند باعث التهاب روده بزرگ شود که به بیماریهای کشندهای مانند سرطان روده بزرگ میانجامد. این یکی از خطرناکترین مضرات کنجد است زیرا میتواند باعث مرگ شود.
واکنش های آلرژیکی و حساسیتی:
حساسیت، یکی دیگر از مضرات کنجد است. اگر به کنجد حساسیت داشتهباشید، چه با مصرف دانه کنجد کامل چه روغن آن احتمال زیادی دارد که به حساسیتهای مختلف دچار شوید (مانند مشکلات گوارشی، التهاب چشم، آبریزش بینی، آسم و غیره) بنابراین در چنین موقعیتی از مصرف کنجد خودداریکنید.
آنافیلاکسی:
آنافیلاکسی، یک آلرژی شدید است که بهدلیل مصرف نا متعارف کنجد به وجود میآید. تمام بدن تحث تاثیر این واکنش حساسیتی شدید و سریع قرارمیگیرد. این باعث خسخس، افت فشار خون، گرفتگی سینه و غیره میشود که گلو و مجاری تنفسی فرد را مسدود میکند. درنتیجه، شخص دچار خفگی میشود که ممکن است به مرگ بینجامد.
عفونت آپاندیس:
خوب، این خیلی مشکل شایعی نیست اما ممکن است برخی افراد با خوردن بیش از حد کنجد، دچار عفونت آپاندیس شوند. گاهی وقتها، ممکن است چند عدد از دانههای آن، به عضوی بچسبند که ممکن است باعث عفونتهای خفیف تا شدید شود.
اسهال:
به گفته دانشمندان، کنجد دارای خواص ملین است. به این معنا که مصرف بیش از مقدار مجاز روزانه کنجد میتواند باعث شلشدن مدفوع و گاهی اوقات اسهال شود بنابراین، هنگامی که کنجد را در رژیم غذایی خود دارید، نگاهی به مضرات کنجد داشته و آن را در مقدار مناسب مصرف کنید.
دانه های پوستی:
همچنین میتواند بر پوست نیز تاثیربگذارد. اگر مقدار زیادی از آن را در غذا استفادهکنید یا محصولاتی که حاوی روغن کنجد هستند بخورید، ممکن است به دانههای پوستی همراه با خارش و قرمزی دچارشوید.
در این مطلب به بررسی خواص کنجد و روغن استخراج شده از آن پرداختیم و همچنین گفتیم که مصرف بیش از حد خوراکی یا موضعی این دانه و روغن آن چه عوارضی برای بدن داشت. اگر فردی هستید که به سلامت جسم و روح خود بسیار اهمیت میدهید، قرار دادن دانهها و روغن کنجد به صورت ایده آل در رژیم غذایی میتواند برای شما یک انتخاب مناسب باشد.
امیدواریم این مقاله درباره مضرات کنجد، مفید بوده و به شما کمککرده باشد که در استفاده از کنجد در غذا، تصمیمات درستی بگیرید. همچنین توجه داشته باشید که شما می توانید این دانه را به صورت مستقیم بدون واسطه با کیفیت بالا از فروشگاه آجیلنو تهیه نمایید.