روش تهیه روغن کنجد

روش تهیه روغن کنجد در چند مرحله ساده

جدول محتواها

روغن کنجد: از زمان قدیم انواع روغن به عنوان ماده اصلی در پخت و پز محسوب می‌شدند. اما برخی از آنها برای سلامتی ضرر دارند و همین باعث شده که مردم روغن‌های گیاهی را ترجیح دهند. روغن کنجد یکی از بهترین روغن ها برای سلامتی شناخته می‌شود. اما این روغن نه تنها در آشپزی و پخت و پز، بلکه برای زیبایی و درمان بیماری‌ها نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته طرز تهیه روغن کنجد در کیفیت آن نیز موثر است.

کنجد

کنجد چیست؟

کنجد دانه‌ی غنی از پروتئین، ویتامین و آنتی‌اکسیدان‌ است که در سراسر جهان طرفدار دارد و در طیف گسترده‌ای از غذاها، به ویژه غذاهای آسیایی، پخت شیرینی در خاورمیانه، مدیترانه و کارائیب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دانه کنجد دانه‌های ریز و غنی از روغن است که به صورت غلاف روی گیاه Sesamum indicum رشد می‌کند. در مقایسه با محصولات مشابه مانند سویا، بادام‌زمینی و دانه کلزا، دانه‌های کنجد بیشترین روغن را دارند.

جالب است بدانید که ۷۵ درصد از کنجدهای تولید شده در مکزیک توسط رستوران‌های زنجیره‌ای مک‌دونالد برای چاشنی غذاها و پاشیدن روی نان‌ها، خریداری می‌شود.

از آنجایی که کنجد یک دانه خشک بوده و مصرف آن معمولا بدون پخت می باشد، بایستی این محصول را از فروشگاه های معتبر تهیه کنید. در صورتی که برای تهیه انواع غذاهای کنجدی نیاز به خرید کنجد دارید، می توانید مرغوب ترین کنجد را از فروشگاه آنلاین آجیلنو با اطمینان خاطر از خرید اینترنتی تهیه کرده و در سریع ترین زمان درب منزل تحویل بگیرید.

تهیه روغن از دانه کنجد

بنابراین ما قصد داریم در این مطلب به بررسی طرز تهیه روغن کنجد بپردازیم و درباره موارد مصرف آن صحبت کنیم. روغن کنجد را به دو روش می توان تهیه کرد یا به صورت خانگی یا با دستگاه های صنعتی در ابتدا روش خانگی را خدمتتان توضیح می دهیم زیرا هم آسان تر است هم بیشتر مورد نیاز می شود تا روش صنعتی آن.

طرز تهیه روغن کنجد خانگی

اگر می خواهید روغن کنجد خانگی تهیه کنید مراحل زیر را باید انجام دهید:

  • ابتدا به مقدار لازم کنجد تهیه می کنید که این میزان به مقدار روغنی که می خواهید داشته باشید بستگی دارد، دانه های کنجد را با استفاده از فر و یا حرارت تست می کنید، اگر می خواهید در فر بگذارید دانه های کنجد را روی سینی فر پخش کرده و در دمای 180 درجه قرار می دهید و به مدت 10-15دقیقه اجازه داده تا به خوبی تست شوند، بهتر است هر 3-4 دقیقه یک بار آن ها را هم بزنید، زمانی که رنگ دانه کنجد طلایی شد می توانید آن را از فر خارج کنید و در صورت استفاده از اجاق گاز کافیست دانه های کنجد را در قابلمه ریخته و به مدت 14-18دقیقه با شعله ملایم حرارت دهید، دانه های کنجد را مرتب بهم بزنید و پس از برشته شدن از روی حرارت بردارید.
  • اجازه دهید دانه های کنجد سرد شوند سپس به ازای هر 4/1 پیمانه کنجد 1پیمانه روغن اضافه می کنید، روغن مورد استفاده می تواند از آفتابگردان، سویا و… باشد.
  • روغن و کنجد را روی اجاق گاز قرار می دهید و 5 دقیقه زمان داده تا با هم مخلوط شوند، این گرم کردن ها کمک می کند روغن بیشتری از دانه های کنجد خارج شود، پس از گرم کردن این مخلوط را در دستگاه مخلوط کن می ریزید و دستگاه را روشن کرده تا کاملا میکس شوند پس از این مرحله اجازه بدهید حداقل 1 ساعت روغن در مخلوط کن باقی بماند این کار سبب می شود روغن کنجد به سمت بالا برود و به راحتی بتوان آن را جدا کرد، برای بهتر جدا شدن ، با استفاده از یک پارچه تنظیف می توانید این کار را انجام دهید و روغن را کاملا صاف کنید.
  • برای نگهادری آن روغن را در ظرف شیشه ای درب دار بریزید و در یخچال نگهداری کنید و در صورت نگهداری طولانی می توان آن را در فریزر قرار دهید.

روش تهیه روغن کنجد با دستگاه صنعتی

برای تهیه روغن کنجد با دستگاه، می‌توان از دو نوع دستگاه استفاده کرد که عبارتند از:

  • تهیه روغن کنجد با دستگاه پرس گرم
  • تهیه روغن کنجد با دستگاه پرس سرد

تهیه روغن کنجد با دستگاه پرس گرم:

در این روش، ابتدا دانه‌های کنجد را به مدت طولانی (تقریبا 8 ساعت) در آب نگهداری می‌کنند. سپس آنها تا دمای بیش از 100 درجه سانتیگراد گرم می‌شوند. به همین دلیل، روغن کنجدی که با این روش به دست می‌آید را نمی‌توان به راحتی در دمای 100 درجه و در حین پخت غذا استفاده کرد. کنجدها را بعد از بو دادن، آسیاب می‌کنند. در این مرحله ارده قهوه‌ای رنگی تشکیل می‌شود و بعد از چند ساعت، روی ارده روغنی به وجود می‌آید که به آن روغن کنجد می‌گویند.

تهیه روغن کنجد از دانه کنجد


اما به طور کلی توصیه می‌شود که روغن کنجد را با استفاده از این دستگاه تولید نکنید و امروزه از این دستگاه کمتر استفاده می‌شود. زیرا به دلیل روغن‌گیری در دمای بالای 100 درجه سانتی‌گراد، برای سلامتی مضر است. همچنین، خواص دانه‌ها در این دما از بین می‌رود و مشکلات گوارشی و عروقی ایجاد می‌کند.

تهیه روغن کنجد با دستگاه پرس سرد:

همانطور که از نام این دستگاه پیداست، در هنگام روغن گیری از گرما استفاده نمی‌کند. در واقع در این روش، کل عصاره دانه استخراج می‌شود. به این ترتیب می‌توان تمام ویتامین‌های موجود و اسیدهای چرب غیراشباع را از دانه های کنجد استخراج کرد تا خواص آنها از بین نرود. در این روش، دانه فقط به اندازه نیاز حرارت می‌بیند.
فرآیند استخراج روغن کنجد در دستگاه پرس سرد، در دمای حداکثر 40 درجه سانتی‌گراد صورت می‌گیرد. گاهی پیش می‌آید که استخراج را زیر 30 درجه انجام دهند. استخراج روغن کنجد در دمای پایین باعث بهبود کیفیت روغن خروجی می‌شود. شاید که راندمان تولید روغن در ماشین‌های پرس گرم بیشتر باشد، اما در پرس سرد روغن با کیفیت‌تری خواهید داشت.

انواع کنجد

موارد مورد استفاده از روغن کنجد چیست؟

کنجد یکی از بهترین دانه‌های خوراکی برای روغن گیری محسوب می‌شود، زیرا آن را می‌توان در مصارف درمانی، زیبایی و آشپزی استفاده کرد. برخی از مهمترین موارد مصرف آن عبارتند از:

  • روغن کنجد در سالاد: برخی افراد دوست دارند به سالاد خود روغن اضافه کنند. برای این کار روغنی را انتخاب می‌کنند که سالم باشد و طعم خوبی به سالاد بدهد. به همین دلیل، روغن کنجد را تهیه می‌کنند.
  • برای پوست و ماساژ: یکی دیگر از کاربردهای متفاوت روغن کنجد، به عنوان روغن پوست برای ماساژ است. برای تسهیل ماساژ، روی بدن فرد روغن می‌مالند و برای این کار از روغن‌های طبیعی مانند روغن کنجد استفاده می‌شود.
  • تهیه روغن کنجد برای سرخ کردن: از روغن کنجد می توان برای سرخ کردن غذا نیز استفاده کرد. البته برای سرخ کردن غذا به روغنی با قدرت حرارت‌پذیری بالا نیاز دارید. در بین روغن‌های خوراکی، بالاترین نقطه حرارت‌پذیری برای آفتابگردان است و پس از آن، روغن کنجد قرار دارد.

روغن کنجد فواید زیادی برای بدن دارد، اما به شرطی که اصل آن را تهیه کنید و همانطور که عنوان کردیم، نباید در دمای خیلی بالا تهیه شده باشد. زیرا خواص آن از بین می‌رود و ممکن است سلامتی شما را دچار مشکل کند. بنابراین پیشنهاد می‌شود که کنجد را از فروشگاهی معتبر تهیه کنید. اگر قصد دارید خودتان روغن کنجد بگیرید، می‌توانید کنجدها را از آجیلنو خریداری کنید. ما کنجد ایرانی و خارجی باکیفیت و سالم را با بهترین قیمت عرضه می‌کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *