خواص فندق در طب سنتی، آن را تبدیل به یک گیاه دارویی کرده است و با خرید فندق علاوه بر طعم خوب از خواص درمانی آن استفاده خواهید کرد. این خواص فندق در درمان بیماری های مختلف، مشکلات جسمی، بارداری و… مفید می باشند. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا در باره خواص این داروی گیاهی بیشتر صحبت کنیم.
فندق که یکی از اجزای اصلی بسیاری از آجیلها است، در واقع میوهی درختی به همین نام است. کشورهای ترکیه، ایتالیا، اسپانیا و آمریکا بیشترین سطح زیر کشت فندق را دارند. فندق طعم شیرینی دارد و میتوان آن را به صورت خام، بوداده و آسیابشده مصرف کرد.
مانند سایر مغزها، فندق هم سرشار از مواد مغذی است و مقادیر زیادی پروتئین، چربی، انواع ویتامین و مواد معدنی دارد. شواهد علمی تأیید میکند که مصرف فندق فواید زیادی برای سلامتی دارد.
خواص فندق
خواص فندق در طب سنتی آنقدر زیاد است که به عنوان یک گیاه دارویی شناخته می شود. نام انگلیسی فندق Hazelnut و نام علمی آن Corylus avellana می باشد.
افزایش دهنده انرژی:
در واقع ویتامین ها و مواد مفید موجود در ساختار فندق آن را به یک خوراکی ضروری برای بدن تبدیل کرده است، فندق یک غذای مناسب برای تقویت بدن و دوره نقاهت پس از بیماری است. این آجیل به دلیل مواد مغذی موجود در آن، سبب افزایش سطح انرژی در بدن می شود.
خواص آنتی اکسیدانی فندق:
مصرف فندق باعث میشود مقادیر قابل توجهی از ترکیباتی را دریافت کنید که خواص آنتیاکسیدانی دارند. آنتیاکسیدانها از بدن در برابر استرس اکسیداتیو محافظت می کنند که میتواند به ساختارهای درونسلولی آسیب بزند، پیری زودرس را به دنبال داشته باشد و خطر ابتلا به انواع سرطان و بیماریهای قلبی را افزایش دهد.
فراوانترین آنتیاکسیدانهای موجود در فندق ترکیباتی هستند که با عنوان فنولها شناخته میشوند. شواهد نشان میدهند فنولها میتوانند به کاهش کلسترول خون و التهاب کمک کنند. همچنین این ترکیبات برای حفظ سلامت قلب مفید هستند و میتوانند در پیشگیری از ابتلا به سرطان مؤثر باشند.
بهبود در هضم غذا:
در همه سنین مشاهده می شود. در واقع ویتامین ها و مواد مفید موجود در ساختار فندق آن را به یک خوراکی ضروری برای بدن تبدیل کرده است. مصرف فندق به دلیل داشتن مقادیر مناسب فیبر به بهبود هضم غذا، کمک می کند. همچنین به دلیل دارا بودن عنصر منگنز، متابولیسم پروتئین و کربوهیدرات در دستگاه گوارش تسهیل می شود.
کمک به حفظ سلامت قلب:
از آنجایی که فندق سرشار از ترکیباتی با خواص آنتیاکسیدانی و انواع چربیهای سالم است، مصرف آن میتواند در کاهش سطح کلسترول خون مؤثر باشد، شواهد نشان میدهند مصرف مغزها از قلب محافظت میکند.
با وجود زیاد بودن خواص فندق در طب سنتی، اگر این آجیل خوشمزه به میزان مناسب و کم خورده شود مضر نیست. اما زیاده روی در مصرف آن، سبب مسمومیت، ایجاد نفخ و گاز شکم و استفراغ می شود. مصرف بیش از حد فندق، سبب سنگین شدن معده و چاقی و اضافه وزن می شود.
کاهنده خطر ابتلا به سرطان:
در میان انواع مغزها، فندق حاوی بیشترین مقادیر از آنتیاکسیدانهایی با عنوان پروآنتوسیانیدینها است. پژوهشهایی که روی حیوانات انجام شدهاند نشان میدهند این ترکیبات آنتیاکسیدانی میتوانند در پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان و حتی درمان آنها مؤثر باشند. پروآنتوسیانیدینها از بدن در برابر استرس اکسیداتیو محافظت میکنند.
علاوه بر این، فندق سرشار از ویتامین E است که این ویتامین هم خواص آنتیاکسیدانی دارد. آسیبهای سلولی باعث ایجاد و پیشرفت سرطان میشوند و ویتامین E از بروز این آسیبها جلوگیری میکند.
خواص فندق برای نرمی و لطافت مو:
ماساژ ساقه مو با روغن فندق، سبب نرمی و شادابی مو و جلوگیری از ایجاد موخوره می شود. همچنین ماساژ آن بر روی پوست سبب افزایش رطوبت و بسته شدن منافذ پوست می شود.
فندق درمانی برای جلوگیری از ریزش مو شیوه مصرف آن به این صورت است که باید خاکستر پوست فندق را با پیه مخلوط کنید و روی سر ماساژ دهید. البته مصرف مغز فندق به دلیل داشتن ویتامین E از ریزش مو جلوگیری می کند؛ همچنین سبب تقویت ریشه و پیاز مو می شود.
خواص فندق در کاهش انواع التهابات:
فندق سرشار از چربیهای سالم است و به همین دلیل مصرف آن با کاهش نشانگرهای التهابی ارتباط دارد، در یک پژوهش، ۲۱ نفر از افرادی که کلسترول بالایی داشتند تحت مطالعه قرار گرفتند. هدف از انجام این پژوهش بررسی تأثیر مصرف فندق بر کاهش نشانگرهای التهابی مانند پروتئین واکنشی C با حساسیت بالا بود. رژیم غذایی شرکتکنندگان به گونهای تنظیم شده بود که بین ۱۸ تا ۲۰ درصد از کالری لازم روزانهی خود را با مصرف فندق دریافت میکردند. بعد از ۴ هفته دنبال کردن این رژیم غذایی، التهاب در این افراد به میزان قابل توجهی کاهش یافت.
همچنین شواهد نشان میدهند مصرف ۶۰ گرم فندق در روز به مدت ۱۲ هفته میتواند نشانگرهای التهابی را در افرادی که اضافهوزن دارند یا به چاقی مبتلا هستند کاهش دهد. برای افراد سالم و کسانی که وزن مناسبی دارند، مصرف روزانهی ۴۰ گرم فندق میتواند همین تأثیر را داشته باشد.
خون سازی و کاهش قند خون:
شواهد نشان میدهند مصرف بعضی از مغزها مانند گردو و بادام به کاهش سطح قند خون کمک میکند. با اینکه دربارهی فندق پژوهشهای کمی انجام شده است اما همین پژوهشها تأیید میکنند که مصرف فندق هم میتواند در کاهش سطح قند خون مؤثر باشد.
فندق سرشار از آهن است؛ اگر با کمبود آهن در بدن مواجه هستید، می توانید از فندق استفاده کنید. آهن یکی از عوامل سازنده گلبول های قرمزخون است که مصرف آن، سبب خونسازی و درمان کم خونی ناشی از فقر آهن می شود.
در این مقاله با هم ۲۵ مورد از خواص فندق را بررسی کردیم. البته فندق دارای خواص بسیار زیادی است که می توان از این خواص یک کتاب نوشت! این مغز از گذشته تاکنون بسیار مورد توجه بوده و میتوان از آن به روش های مختلفی استفاده کرد و از خواص آن بهره مند شد. برای اطلاع بیشتر درباره این آجیل یا انواع مغز ها و خواص آن به وبلاگ آجیلنو سر بزنید.
کلام آخر
هر مادهی غذایی در کنار فوایدی که دارد ممکن است مضراتی هم داشته باشد. مانند سایر مغزها، فندق هم مضرات قابل توجهی ندارد. البته همانطور که بدن بعضی افراد به بعضی از مغزها واکنشهای آلرژیک نشان میدهد، ممکن است این عوارض بعد از مصرف فندق هم در بعضی افراد مشاهده شود.
با در نظر گرفتن همهی خواص فندق و عوارض احتمالی، فندق یک مادهی غذایی مغذی، مفید و خوشمزه است که میتوانید آن را به راحتی به رژیم غذایی خودتان اضافه کنید.