زعفران، که به ادویه طلایی نیز معروف است؛ سالهاست که به غذاهای ما طعم و رنگ و بوی خاصی می بخشد. تحقیقات نشان داده که این ادویه گران قیمت می تواند به عنوان آنتی اکسیدان به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک کند و سطح انرژی را بالا ببرد. با ما همراه باشید تا فواید آن برای سلامتی را بشناسید.
این گیاه یکی از چاشنیهای محبوب ایرانیان بوده و هست. همچنین یکی از محبوب ترین سوغاتیها برای ایرانیانی خارج از کشور و توریست هایی است که به ایران سفر میکنند.
زعفران
زعفران گیاهی با نام علمی Crocus sativus ، از راسته مارچوبهسانان و تیره ی زنبقیان می باشد. به خاطر رنگ زرد و قیمت بالایی که دارد به ادویه طلایی معروف شده است. بیش از ۴ هزار سال است که از زعفران برای خوش بو و خوش طعم کردن غذاها استفاده میشود. امروزه بیش از ۹۰ درصد زعفران دنیا در ایران تولید می شود.
در تاریخ، موارد بسیاری دیده شده که زعفران در نقش دارو برای درمان بیماری های زیر بکار گرفته شده است:
- آسم
- گرفتگی عضلات
- استرس
- کم خونی و نارسایی قلب
در علم پزشکی مدرن استفاده از زعفران برای خواص درمانی آن در رفع مشکلات زیر نیز کاربرد پیدا کرده است:
- رفع اضطراب
- درمان سندروم پیش از قاعدگی (PMS)
- درمان مقاومت بدن به انسولین
- دیابت
- سرطان
- بیماری های مرتبط با تخریب سلول های عصبی
- اختلالات یادگیری
خواص زعفران چیست؟
این گیاه خواص و مزایای مختلفی برای بدن ما دارد که باعث میشود یک گیاه بسیار مفید و سالم برای مصرف روزانه ما باشد. ما در این مقاله میخواهیم در مورد خواص زعفران صحبت کنیم.
کاهنده ریسک بیماری ها:
یکی از انواع خواص این گیاه که خیلی برای بدن مهم است این است که زعفران گیاهی پر از آنتیاکسیدان است. آنتیاکسیدانها ترکیبهای شیمیایی و گیاهی هستند که در بدن ما میتوانند اثرات موادی مثل رادیکالهای آزاد و استرس اکسیداتیو را خنثی کنند.
درمان افسردگی:
بسیاری از خواص درمانی زعفران از لطف حضور مولکول کروسین در ترکیب این ادویه می باشد. هضم کروسین برای بدن کار ساده ای نیست و به همین دلیل سیستم گوارشی انسان آن را به کروستین تبدیل می کند.
کروستین سطح تولید هورمون شادی آور سروتونین را در مغز افزایش می دهد و به همین علت است که درمان افسردگی با این گیاه ممکن شده است.
خواص زعفران: منبع غنی از سافرنال:
سافرانال(safranal) : یکی دیگر از مواد شیمیایی حاضر در ترکیبات ادویه طلایی می باشد که:
– فشار خون را افزایش می دهد و ضربان قلب را نیز تنظیم می کند.
– ضد حساسیت است و فعالیت هیستامین ها در بدن را متوقف می کند.
– فعالیت استیل کولین ها را در بدن مختل می کند.
– اضطراب و استرس را از بین می برد.
کاهش بیماری های سرطانی:
ما قبلاً هم گفتیم که در زعفران مقدار زیادی آنتیاکسیدان وجود دارد و این آنتیاکسیدانها برای مبارزه با اثر رادیکالهای آزاد در بدن بسیار مفید هستند. در تحقیقاتی که در مورد خواص ضد سرطانی آن انجامشده، نتایج نشان میدهند که ترکیبات شیمیایی زعفران میتوانند سلولهای سرطانی روده را از بین ببرند یا از رشد آنها جلوگیری کنند.
افزایش میل جنسی به خصوص در زنان:
تحقیقاتی که درمورد فواید زعفران برای زنان انجام شدهاند نشان میدهند که زنانی که به دلیل خوردن داروهای ضد افسردگی میل جنسی در آنها کاهش پیدا کردهاست، با مصرف ۳۰ میلیگرم از آن در روز در طول ۴ هفته میل جنسیشان افزایش پیدا کرده است. بنابراین، یکی از فواید زعفران برای زنان افزایش میل جنسی در آنها و کاهش مشکلات مربوط به ناباروری است.
مطلب پیشنهادی: خواص بادام برای زنان باردار
تقویت سیستم ایمنی:
مصرف منظم زعفران گلبول های سفید خون را افزایش می دهد. این در حالیست که منجر به افزایش گلبول های قرمز خون نمی گردد در نتیجه مشکلاتی از قبیل غلظت خون نمی تواند از تاثیرات مصرف زیاد باشد.
هم چنین، جلوگیری از فعالیت ویروسی در سلول های بدن دلیل دیگری برای اثبات ادعای افزایش سیستم ایمنی بدن شما توسط آن می باشد.
بهبود عملکرد قلب:
زعفران با افزایش ظرفیت پمپاژ قلب، به لطف حضور کائمفرول، خظر سکته قلبی و مشکلات عروقی را کاهش می دهد.
تحقیقات بسیاری تاثیر آن بر کاهش مشکلات قلبی را اثبات کرده است. احتمالا دلیل این موضوع سوختن کلسترول در حالی که بدن کروسین را به کروستین تبدیل می کند، می باشد.
کاهش علائم و سختی های پیش قاعدگی:
یکی از قدیمی ترین استفاده های زعفران در کاهش علائم و مشکلات پیش قاعدگی مانند عدم تعادل در حالات روحی، گرفتگی عضلات، نفخ و جوش زدن بوده است.
کسانی که از سندرم پیش قاعدگی رنج میبرند ممکن است استرس شدید داشته باشند و این به این خاطر است که هورمون استرس در آنها که هورمون کورتیزول نام دارد تا حد زیادی افزایش پیدا میکند.
یکی از فواید زعفران در پریودی بنابر بررسیهای انجامشده در این زمینه این است که خوردن آن میتواند میزان هورمون کورتیزول در بدن زنان را کاهش دهد و به این صورت، باعث کاهش میزان استرس در آنها شود. بنابراین، هم خوردن و هم بو کردن این گیاه میتواند برای کاهش علائم سندرم پیش قاعدگی مفید باشد.
برطرف کردن علایمی مثل اعصاب خوردی، سردرد و استرس از جمله فواید زعفران در پریودی محسوب میشود.
دکتر آجیلنو
افزایش اکسیژن در بدن:
یکی دیگر از خواص زعفران برای قلب خواص آنتیاکسیدانی آن است. همانطور که قبلاً گفتیم یکی از مواد آنتیاکسیدانی در آن سافرانال است. سافرانال یک آنتیاکسیدان است که بر طبق مطالعات انجامشده میتواند به حفظ سلامت قلب کمک چشمگیری کند. همچنین، سافرانال میتواند میزان اکسیژن در بدن را افزایش دهد که این مسئله به جلوگیری از بیماریهای قلبی کمک میکند.
خواص زعفران در درمان آلزایمر:
در تحقیقی مشخص شد مصرف این گیاه برای ۱۶ هفته، فعالیت مغز را افزایش می دهد و از زوال آن جلوگیری می کند. در تحقیقی مشابه با تزریق کروسین به موش ها، بهبود ظرفیت و عملکرد حافظه شان اثبات شد.
تحقیقی دیگر که بروی ۵۴ بیمار آلزایمری صورت گرفت، مشخص کرد مصرف زعفران روزانه دو بار به مدت ۲۲ هفته تاثیری بهتر از دونپزیل (داروی آلزایمر) دارد.
بهبود دهنده زخم:
در موش ها، خمیر گرفته شده از زعفران قادر به درمان سوختی های ایجاد شده توسط آب جوش شناخته شده است. علت این موضوع، احتمالا خواص آنتی اکسیدان و آنتی بیوتیک آن می باشد.
پماد زعفران قادر است تا سطح مولکول های محافظ پوست را بالا ببرد و خاصیت ضد التهاب آن به درمان و ترمیم زخم های روی پوست کمک شایانی می کند.
نتیجه گیری
با مسائلی که ما در مورد فواید و مضرات زعفران دمکرده در این مقاله صحبت کردیم، میتوان گفت که گیاهی است که اگر شما آن را بهطور متعادل و در کنار غذایتان مصرف کنید میتواند خواص مفیدی را برای سلامت بدن ما داشته باشد. این گیاه را به شیوههای مختلف میتوان مصرف کرد.
شما میتوانید آن را بهصورت دمنوش بخورید یا آن را بهعنوان چاشنی در غذا استفاده کنید. به هر صورت که این گیاه را مصرف کنید میتوانید از خواص مفید آن برای بدنتان بهرهمند شوید. ما در فروشگاه آنلاین آجیلنو برای شما امکان خرید آنلاین زعفران با قیمت مناسب را فراهم کردهایم و کافی است تا شما از فروشگاه ما بازدید کنید تا بتوانید بهراحتی آن را خریداری کنید.
- طرز تهیه بستنی رژیمی به روش خانگی با طعم های اصیل
- بهترین آجیل برای کاهش وزن چیست؟ کم کالری ترین مغزیجات با آجیلنو
- طرز تهیه معجون در خانه، آموزش درست کردن انواع معجون مقوی در خانه
- هل چه خواصی دارد؟ طبیعت هل را بشناسید و با خواص شگفت انگیز آن آشنا شوید
- مصرف آجیل برای عضله سازی، بهترین آجیل ها برای بدنسازی کدامند؟