خواص خرما و البته فواید خرما برای سلامتی و از بین بردن انواع و اقسام بیماریهایی که در بدن به وجود میآیند، میتواند بسیار زیاد باشد. در این وبلاگ از آجیلنو شما را با فواید خرما و خواص آن آشنا می کنیم، پس با ما همراه باشید.
خرما میوه مغذی است که از سالیان بسیار دور در برنامه غذایی اقوام مختلف جای دارد. اولین ردپاهای مصرف خرما در ایران به عهد ساسانی برمیگردد. خواص خرما سبب شده تا هماکنون نیز نقش موثری در تأمین سلامت بدن و انرژی روزانه داشته باشد.
خرما چیست؟
خرما یک نوع میوه است که دارای هستهای سخت و پوست نازک است و به شکل خوشهای بزرگ بر روی درختان قرار دارد. خرما در گروه نخلها قرار می گیرد. درختانی که حتماً تابهحال از نزدیک یا در فیلم و عکسها مشاهده کردهاید. ارتفاع این نخلها گاهی تا 20 متر هم میرسد.
میوه نرسیده خرما “خارک” یا خرک نام دارد و به خرمایی که در مرحله یکی مانده به رسیدگی کامل قرار دارد را رطب میگویند. رطب کلمهای است که در بین ما ایرانیها کاملاً آشناست و درواقع بیشترین نوع مصرف را مخصوصاً در شهرهای بزرگ دارد.
در جهان بیش از ۲۰۰ نوع خرما وجود دارد که از نظر طعم، شکل، اندازه و رنگ با یکدیگر تفاوت دارند؛ اما بهطورکلی موارد زیر از معروفترین انواع خرماها محسوب میشوند که در طرفداران زیادی هم دارند:
- خرمای مضافتی (Medjool): خرمای مضافتی محصولی از جنوب غربی ایران است که بهعنوان یکی از معروفترین انواع خرماها است. طعم این نوع خرما شیرین و بافتی تازه و نرم دارد.
- خرمای دگلت نور (Deglet Noor): عمده تولید این نوع خرما در تونس و الجزایر است. خرمای دگلت طعمی شیرین، رنگی ملایم و متعادل دارد که معمولاً برای تازهخوری و استفاده در غذا مصرف میشود.
- خرمای خمر (Khudri): خرمای خمر در عربستان سعودی و کشورهای حوزه خلیجفارس کشت میشوند. این نوع خرما رنگی تیره، طعم شیرین و بافتی خمیری دارد. کاربردهای خرمای خمر شامل تازهخوری و استفاده در تهیه شیرینیها و دسرها است.
- خرمای باره (Barhi): خرمای باره در مناطق مختلفی از جهان مانند: مصر، عراق و ایتالیا یافت میشود. این نوع خرما رنگی زرد، طعمی شیرین و عسلی دارد که از آن برای تازهخوری و تهیه انواع مربا، شربت و شیره استفاده میکنند.
- خرمای پیاروم (Pygmy): بیشترین میزان تولید خرمای پیارم از کشورهای آفریقایی و قسمتهایی از آمریکای جنوبی است. خرمای پیاروم رنگی تیره، ظاهری کشیده و طعمی شیرین و قوی دارد. این نوع خرما را هم در تهیه خوراک، دسر و شیرینی به کار میگیرند و بهصورت تازه نیز مصرف میشود.
خواص خرما
خرما یک میوه مغذی است که ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. این مهم سبب شد تا خواص خرما برای سلامتی بسیار باشد. موارد زیر از خاصیتهای اثباتشده خرما هستند:
- انرژیزا
- سرشار از فیبر غذایی
- غنی از ویتامینها
- منبع خوبی از مواد معدنی
- سرشار از آنتیاکسیدانها
- و………
اما در خصوص خواص خرما برای درمان بیماری لازم است به چندین نکته مهم در این زمینه توجه کنید. این نکات مهم میتوانند به شما کمک کنند تا جایی که امکان دارد، نیازی به داروهای شیمیایی پیدا نکنید. بلکه بتوانید با استفاده از مواد غذایی به راحتی بسیاری از بیماریها را درمان کنید.
تنظیم سطح کلسترول خون:
میزان کلسترول خون در حقیقت با میزان چربی بدن و چربی جریان داشته در خون ارتباط دارد. به همین دلیل نیز بهتر است بدانید که چه افرادی که کلسترول خون دارند و چه کسانی که سالم هستند، باید این مقدار چربی را در بدن خودشان تنظیم کنند.
تنظیم کردن سطح چربی در افرادی که سن بالایی دارند و یا میزان چربی خونشان بسیار بالا است، با داروهای شیمیایی انجام میشود. با این حال بد نیست خرما را در رژیم غذایی خود قرار دهید تا به صورت محرک و کمککننده برای این دسته از قرصها عمل کند.
بهبود عملکرد مغز:
مورد بعدی از خواص خرما در خصوص بهبود پیدا کردن وضعیت سلامتی مغز است. سلامتی مغز شما میتواند با بیماریهایی همچون التهاب مغزی، پارکینسون، آلزایمر و زوال عقل به خطر بیفتد. به همین خاطر است که همواره توصیه میشود تا از این موارد پیشگیری کنید. یافتههایی وجود دارد که نشاندهنده تأثیر مثبت خرما در این زمینه است. مصرف روزانه و مرتب خرما به اندازه اعتدال باعث میشود تا ابتلا به این نوع از بیماریها در افراد بسیار کاهش پیدا کند و یا دیرتر به آنها مبتلا شوند.
تقویت استخوان ها:
پوکی استخوان یکی از بیماریهایی است که به دلیل رژیم تغذیهای نامناسب امروزه بسیار شیوع پیدا کرده است. این میوه حتی در این زمینه نیز میتواند مفید واقع شود. چهار ماده مس، منیزیم، منگنز و سلنیوم در آن وجود دارند که سبب میشوند استخوانهای شما در بهترین حالت باقی بمانند. جلوگیری از پوکی استخوان، جلوگیری از نرمی استخوانها و همچنین حفظ حالت استخوانها از جمله مهمترین مواردی است که در بهبود سلامتی استخوانها میتواند وجود داشته باشد.
خواص خرما در طب سنتی:
در طب سنتی طبع خرما و فواید مصرف آن را بسته به تازه یا خشک بودن این میوه طبقهبندی میکنند. خرمای تازه طبعی گرم و تر دارد اما نوع خشک طبعی گرم و خشک دارد. بعضی از خواص خرما از دیدگاه طب سنتی:
- افزایش وزن
- انرژیزا
- تقویتکننده قوای جنسی
- تقویت حواس ششگانه
- رفع سردی مزاج
- تسریع درمان سرماخوردگی ضد تب
- ضد عفونت
- تقویت سیستم ایمنی
خواص خرما در کمک به درمان یبوست:
یبوست که در نتیجه سخت کار کردن دستگاه گوارش و به خصوص رودههای کوچک و بزرگ است، اگر مورد درمان قرار نگیرد تبدیل به بواسیر خواهد شد. همان طور که در ابتدا نیز گفتیم، خرماها دارای فیبر زیادی هستند. همین مقدار فیبر سبب میشود تا از بروز یبوست در افراد جلوگیری شود.
خواص خرما برای زنان:
خواص خرما دوران بارداری بسیار اهمیت دارد، زیرا در این دوران هر غذایی که مادر مصرف میکند، به صورت مستقیم بر روی جنین تأثیر خواهد داشت. به همین خاطر نیز گفته میشود توجه به تغذیه دوران بارداری اهمیت بالایی دارد. مصرف خرما در این دوره یکی از مهمترین مواردی است که نباید فراموش کنید. کالری و فیبر بالای خرما دو مورد از مهمترین مواد موجود در خرما هستند.
- افزایش لطافت و درخشندگی پوست
- کاهش عوارض و دردهای ناشی از قاعدگی
- تغذیه کافی در دوران بارداری و تأمین سلامت مادر و جنین
- گشاد شدن دهانه رحم و تسهیل زایمان
- محافظت از مغز، کاهش اثرات استرس اکسیداتیو
- پایین آمدن شانس ابتلا به بیماریهای عصبی
بهبدو سلامت پوست:
سلامت پوست و موی شما میتواند در گرو مصرف بسیاری از مواد غذایی باشد. خواص خرما برای ارتقا وضعیت سلامت پوست شما نیز طبق تحقیقات انجام شده به اثبات رسیده است. دو ویتأمین c، D از جمله ویتأمینهایی هستند که میتوانند برای پوست بسیار مفید واقع شوند.
کاهش چربی شکم:
این میوه میتواند قند زیادی را وارد جریان خون کند. این قند انرژی کافی به بدن را برای انجام فعالیتهای ورزشی میدهد. به همین خاطر نیز نیازی به مصرف غذای زیاد نخواهید داشت و از سوی دیگر نیز انرژی کافی برای تمرینات ورزشی را به دست میآورید.
بهبود کم خونی:
کم خونی یکی از بیماریهایی است که امروزه اهمیت بسیار زیادی دارد. درمان کم خونی سبب میشود تا فرد از مشکلات زیادی رهایی پیدا کند. به همین خاطر است که توصیه میشود تا مواد غذایی مناسب در این مورد را استفاده کنید. خرما به دلیل آهن فراوانی که دارد، گزینه بسیار خوبی برای درمان کم خونی محسوب میشود.
نکته قابلتوجه این جاست که مصرف زیاد خرما کاملاً ایمن و بیعارضه نخواهد بود؛ بنابراین اگر تحت نظارت پزشک از خرما استفاده کنید، نهتنها از خواص خرما بهره میگیرید بلکه فشارخون و قند خون خود را در محدوده طبیعی نگه خواهید داشت.
در مورد خواص خرما و همچنین فواید آن در این مطلب صحبت کردیم. فراموش نکنید که مصرف کردن خرما میتواند اهمیت بسیار زیادی برای حفظ سلامتی و بهبود بیماریها داشته باشد، اما باید آن را از فروشگاههایی خریداری کنید که از بابت کیفیت خرماها و تازه بودن آنها مطمئن شوید. از سوی دیگر نیز باید مطمئن باشید که خرمای خریداری شده توسط شما همان چیزی است که دقیقاً به آن نیاز دارید. آجیلنو این امکان را برای شما فرهام کرده است تا خریدی آسوده را تجربه کنید.